Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/e/c/klassiskosteopati.se/httpd.www/wp-content/plugins/kraken-image-optimizer/kraken.php on line 53 Sympatiska nervsystemet - Klassisk Osteopati
 • Sympatiska nervsystemet

 • Vad har dina leder att göra med dina inre organ?

   

  Sympatiska nervsystemet - medlaren mellan rörelseorganen och inre organ.

  Rörelseorganen och de inre organen står i relation till varandra. Rörelseorganen är den största delen av kroppen och den största konsumenten av energi. De inre organen reparerar och återskapar alla komponenterna som behövs för rörelseorganens funktion. De inre organen ser till att det finns en frisk inre miljö, där cellerna arbetar och är därför också en viktig del av immunförsvaret.

  Rörelseorganens förtäring skapar restprodukter som ska forslas bort för inte att skada kroppens inre miljö. Transport av syre, koldioxid, giftiga ämnen, värmereglering genom lungor, hud, njurar, lever och tarmar. Matsmältningsfunktioner ska hämmas kortvarigt p.g.a. aktivitet i rörelseorganen och blodcirkulationen skall ändras och anpassas efter rörelseorganen. Alla dessa justeringar och många fler omhändertas av det sympatiska nervsystemet. Du äter till exempel inte bara med ditt magtarm-system utan en optimal matspjälkning, matsmältning och assimilering är beroende av att HELA kroppen ställs in på precis denna aktivitet. Detta är ett bra exempel på att lösningen till matsmältningsproblem, IBS och andra så kallade magtarm-diagnoser inte ska hittas i mag-tarmkanalen UTAN i det bristfälliga kroppsliga samspelet.

  Det sympatiska nervsystemet skapar sympati och samklang mellan alla kroppsdelarna och förenar kroppen till en enhet. Det sympatiska nervsystemet kallas också för cirkulationsapparaten. När det sympatiska nervsystemet är stört blir en av effekterna en överdriven kronisk sammandragning eller utvidgning av blodkärl, vilket försämrar blodcirkulationen. Detta etablerar en grogrund för sjukdomsprocesser av olika slag...

  ....Artärens dominans är absolut, universal och ohindrad annars blir resultatet sjukdom.”
   

  Andrew Taylor Still (Den första osteopaten)

   

  Det sympatiska nervsystemet är alltomfattande

  Det är en vanlig uppfattning och tillämpning inom skolmedicinen att det sympatiska nervsystemet till största del försörjer kroppens inre organ. Många planscher över det autonoma nervsystemet befäster denna uppfattning. Denna uppfattning har uppkommit som följd av det skolmedicinska dogma att titta inne i kroppen efter orsaken till sjukdomar. Sanningen är att den största delen av det sympatiska nervsystemet försörjer rörelseorganen: skelettet, ledstrukturer, ledband, senor, muskler och bindvävnad. Genom diagnos och behandling av rörelseorganen omhändertas det sympatiska nervsystemet. Det är genom behandling av rörelseorganen att jag hjälper dig med dina organstörningar. 

  Den gemensamma nämnaren i sjukdomsprocessen

  Dessutom betraktas det sympatiska nervsystemets roll i många kliniska situationer som ett speciellt kliniskt fenomen tillhörande ett specifikt symptom, syndrom eller sjukdom. Det sympatiska nervsystemet bör istället betraktas som en del av en allomfattande problemställning som berör hela kroppens funktion. Det sympatiska nervsystemet involverar hela kroppen och sprider sina orsaksammanhang och effekter på alla håll. Till och med själva nervsystemet har nervförsörjning från sympatiska nervsystemet.

  Vad kan bidra till störning i sympatiska nervsystemet?

  En gemensam nämnare i uppkomsten av sjukdom är överdriven aktivitet i sympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet aktiveras av olika stressfaktorer. Aktiviteten har till syfte att dirigera blodet till musklerna och justera organen så vi är beredda på att fly. På engelska kallas det för "flight fight respons". Detta går bra för stunden MEN om den överdrivna aktiviteten i sympatiska nervsystemet vidhålls hamnar vi i problem som kan leda till allvarliga sjukdomsprocesser.

  Gemensamt hindrar överdriven aktivitet i sympatiska nervsystemet att kroppen hushållar sig ordentlig och särskilt städningen och näringen bliver lidande.

  Exemplen på faktorer som bidrar till störning i sympatiska nervsystemet är kroppshållningen, enerverande livstil, överdriven arbete, brist på sömn, överdriven träning, kaffe, cacao, socker, mat och medicin som skapar lågt Ph-värde (surhet), sur emotionell och mental miljö, psykiska och fysiska trauman.

  Litteraturförteckning

  1.Korr, I.M. (1970). The collected papers of Irvin M. Korr. The sympathetic nervous system as mediator between the somatic and support processes. Indianapolis, IN: American Academy of osteopathy.

  2.Korr, I. M. (1979). The collected papers of Irvin M. Korr. The spinal cord as organizer of disease processes: The peripheral autonomic nervous system. Indianapolis, IN: American Academy of osteopathy.